dissabte, 15 de maig del 2010

Dijous 13 de maig

Encarem la recta final del curs de manera previsora, o sigui que ens proposem d'acabar la memòria escrita, o almenys tenir-ne totes les parts, abans (o durant) aquest diumenge 16. Cal posar-s'hi amb ganes, o sigui que a classe ens hem repartit els apartats que ens queden i hem decidit què posarem a cadascun, de manera que al que li toqui només s'hagi de preocupar de redactar. A part d'això, hem fet servir la Dremel per a eliminar imperfeccions resultants dels talls amb plasma a les paelles, però ha resultat ser un sistema més aviat lent.

Queda pendent doncs soldar les paelles, utilitzar una polidora més gran per a millorar-ne l'acabat i, en definitiva, deixar-les a punt per al dia de la defensa del pòster, que segurament serà la primera setmana de juny. De totes maneres, el pòster l'hem d'entregar a la nostra tutora el dia 25 d'aquest mes, o sigui que ens hem proposat de tenir-lo fet el diumenge 23. D'aquesta manera tenim tota la setmana que ve per a fer el pòster i muntar la memòria escrita. Tenint la feina acabada, podrem centrar-nos en preparar els examens finals, que ja s'acosten!



La feina pendent és la següent:

-Nil: Acaba els plànols i fa la introducció i els resultats
-Martí: Acaba els fonaments teòrics i fa les conclusions i la bibliografia
-Martina: Fa els objectius, els assaigs i proves, el pressupost i la valoració personal.

dimarts, 11 de maig del 2010

Dijous 6 de maig

Aquesta setmana, a l'hora de classe ens han fet una xerrada sobre com fer un bon pòster per presentar cada projecte.
Tot i això, pel pròxim dijous ens hem proposat acabar la memòria escrita, o si més no tenir-la pràcticament acabada, i així poder-nos dedicar a la construcció de nous instruments de cares a les pròximes classes.
Ens hem dividit la feina de la següent manera:

Martina: Passa a l'ordinador la part del pressupost i acaba el resum dels assajos i proves.
Martí: Repassa les pràctiques ja fetes i fa l'apartat de conclusions de la memòria escrita.
Nil: Fa la pràctica 6 i l'apartat dels plànols de la memòria escrita.

Val a dir que alguns apartats de la memòria escrita com la valoració personal, els resultats, agraïments, bibliografia i annexos estan pendents per fer, però intentarem acabar-los com més aviat millor.

dijous, 6 de maig del 2010

Dijous 29 abril

En Martí i en Nil van enllestir els fonaments teòrics amb èxit , tal i com teníem planejat.

El Dijous passat vàrem fer alguns retocs en el nou instrument, ens queda però, soldar-lo amb l'altre paella i afinar-lo. Seria convenient doncs, quedar un dia i acabar definitivament el nostre segon instrument.

Després ens posàrem a fer la memòria escrita del treball, començàrem explicant les pràctiques realitzades i elaborant el pressupost de tot el treball. No vam poder acabar-ho tot , per tant, ja que el marge de dies per treballar se'ns esta limitant una mica , haurem de repartir-nos la feina de la memòria escrita i treballar-lo individualment a casa, així , un cop la tinguem finalitzada, la podrem ficar en comú i així tenir part de la feina enllestida.

Així doncs els pròxims dies ens haurem de centrar bàsicament en la memòria escrita , ens hem distribuït aquesa part del treball de la següent manera:

Nil: Fa els plànols del treball.
Martí: Fa les conclusions del treball
Nil i Martí: Revisen tot el treball escrit.
Martina: Assaig de proves i pressupost.

Aprofito per ficar algunes imatges dels dos instruments creats.














diumenge, 25 d’abril del 2010

Dijous 22 d'abril

Aquesta setmana ha estat realment fructificant: hem corroborat que el nostre mètode funciona en una altra superfície, i això és molt important perquè demostra que el nostre projecte es basa en la relació que hem trobat entre notes, i no pas en el material que utilitzem.
Per fer el segon instrument, vam anar al taller amb unes guies prèviament preparades on hi havia dibuixades les notes amb relació entre elles d'escala pentatònica, per tallar-les a la nova superfície: la paella. Així, tallàrem 5 llengüetes a la paella amb aquestes guies que facilitaven la feina a l'hora de fer servir el tallador de plasma, i a l'ajuntar aquesta paella amb una altra d'exactament igual, amb un orifici espiral per deixar passar l'aire, vam comprovar, amb gran satisfacció, que es produïa un so diferent en cada una de les llengüetes.
Encara falta afinar-lo, i en el moment que soldem les dues paelles pensem que el so millorarà; queda, doncs, pendent quedar algun dia per resoldre aquests detalls.
Cal destacar, com a últim punt, la rapidesa amb què hem aconseguit el nostre segon instrument: és remarcable l'interval de temps que tardàrem a acabar el bombí definitiu i el que hem tardat per la paella (1 dia per fer els talls i un altre per afinar i soldar).
No ens hem posat feina per la setmana que ve, però procurarem enllestir completament la paella al més aviat possible.

diumenge, 18 d’abril del 2010

Dijous 15 d'abril

Anunciem amb satisfacció que hem comprat dues paelles d'acer inoxidable amb capacitat per... 12 racions! (46 cm de diàmetre) Encaixen perfectament i produeixen un so molt més llarg que el del bombí. També hem realitzat una recerca pel catàleg d' IKEA i hem trobat això, que pot acabar essent molt útil.

Tornant a la feina diària, avui hem utilitzat un gravador marca Dremel per escriure els noms de les notes al bombí en nomenclatura anglosaxona (A, B, C, D, E, F, G) i hem consultat un parell de pàgines molt interessants per al nostre projecte, especialment pels fonaments teòrics de la memòria escrita que ja estem redactant. Gràcies a aquestes pàgines hem extret també conclusions molt útils per als pròxims models i, per tant, per a perfeccionar el disseny del nostre mètode. Us deixem els links a sota.

Finalment, i aprofitant que per al nostre sistema de construcció no es necessita saber les notes resultants per a construir l'instrument sinó que es realitza de manera relativa a una nota inical, hem dibuixat les notes per a les paelles seguint una escala pentatònica major.

Aquesta és la feina per la setmana que ve:

-Martina: Imprimeix les notes de les paelles i en realitza una plantilla sobre cartró.

-Nil: Fonaments teòrics (justificació de l'afinació i teoria necessària de les escales emprades).

-Martí: Post de la setmana i fonaments teòrics (justificació de l'empirisme del mètode i teoria sobre la vibració i la ressonància).

Links:


dilluns, 12 d’abril del 2010

Post de la semana

Dijous 8 d'abril
El dijous passat en Xevi ens va orientar una mica per fer els fonaments teòrics del treball , vàrem quedar que en Nil i en Martí es repartirien aquesta tasca. A continuació començàrem a afinar el bombí esfèric , però no vam poder acabar-lo, per tant encara ens queda pendent.
Ja que gairebé hem acabat de crear el nostre instrument amb el bombí , preferiríem construir-lo amb altres materials. Tenim pensat ficar un pressupost per poder comprar una paella, i a partir d'aquesta aplicar els mateixos passos que havíem realitzat amb el bombí.
Una altra tasca que tenim pendent és mirar el catàleg d' IKEA i buscar materials que ens serien útils per fer l'instrument, després aniríem en aquest establiment a buscar-los.
Hem d'anunciar també que hem trobat una forma per poder aguantar el bombí sense tenir necessitat de subjectar-lo tota l'estona, i es que amb un simple cubell d'escombraries hem vist que es pot col·locar perfectament, per tant haurem de buscar-ne algun de semblant.

dilluns, 15 de març del 2010

Dijous 11 de març

Aquesta setmana hem ensenyat els documents ja preparats a la Maria Gràcia (pràctiques, relació entre notres, estat de la qüestió...) i continuem amb algunes coses pendents (Guia per millorar els talls amb el tallador de plasma, trípode per sostenir el bombí, acabar alguna pràctica...) Tenim pendent anar a l'ikea a veure si trobem algun material que ens pugui servir per aplicar-hi els resultats ja obtinguts al bombí. Per tant, també es va dir per buscar al catàleg de l'ikea si hi ha algun estri que ens pugui servir.

diumenge, 14 de març del 2010

4 de Març

Dia de feina a l'aula, preparem els documents que hem de presentar abans de l'avaluació i comencem a pensar les bases dels fonaments teòrics. L'afinació del bombí haurà d'esperar, perquè la setmana que ve és d'examens i ens quedarem a l'aula d'informàtica per ensenyar la feina feta a la nostra tutora.

dilluns, 1 de març del 2010

Dijous 25 de febrer

En aquest post ens centrarem principalment en fer una petita explicació sobre les tres pràctiques que hem realitzat fins ara i comentar la feina que tenim prevista fer per el proper dijous.

Pràctica 1
La primera pràctica que vam fer sobre el treball consistia en pesar les notes d'un carrilló de dues octaves per poder trobar una relació entre elles. Seguidament creàrem una taula amb les relacions de pes.
Aquesta taula ens va ajudar a saber amb força exactitud la mida que tindrien les llengüetes que reproduiríem en el bombí.

Pràctica 2
L'objectiu principal que tenia aquesta pràctica era trobar una forma adequada per a les llengüetes del bombí. Després de reproduir diverses llengüetes en un dels bombins, vàrem observar que la llengüeta que tenia més base i la part superior més estreta era la que produïa millor so. L'altre conclusió que en vam treure era que si tallàvem les llengüetes a la part més abrupta del bombí pràcticament no hi havia so , mentre que si fem els talls a la part plana el so durava més estona.

Pràctica 3
En aquesta pràctica provàrem per primer cop el tallador de plasma, vam fer un seguit de talls en el bombí de proves per veure com funcionava, a continuació vam realitzar el primer tall en el bombí definitiu.
La conclusió que en vam treure va ser que la pintura del bombi influïa en la regularitat del tall i que per tant, hauríem de treure-la per tal de poder fer els talls amb més precisió. La nota que vam tallar en el bombí definitiu ens va sortir com un mi i només ens faltava triar la resta de notes que volguéssim en el bombí i dibuixar-les a partir d'aquesta.


El dijous ens vam organitzar i repartir la feina que teníem endarrerida com és el cas del diari de recerca que no el teníem actualitzat de feia dies i que en Nil s'encarregarà de posar al dia.
Després en Martí i jo ens vam repartir les pràctiques que encara teníem pendents per fer.
Com a feina comuna ens queda pendent pensar en els fonaments teòrics ja que haurem d'entregar la part teòrica del treball a la Maria Gràcia.
I com a punt final encara ens quedaria pensar sobre el trípode que haurem de construir per col·locar-hi l'instrument i una guia per facilitar els talls amb el tallador de plasma.

dimecres, 24 de febrer del 2010

Dijous 18 de Febrer

La setmana passada no va haver-hi post de la setmana perquè la classe coincidia amb l'excursió de dijous llarder.

Cal recordar que el nostre objectiu immediat és afinar la segona filera de notes del bombí, aquest cop utilitzant també un soldador per escurçar els talls massa llargs. Tot i això, com que avui ha faltat la meitat del grup, hem decidit deixar-ho per quan hi siguem tots, i hem redactat l'estat de la qüestió.

Per als no iniciats en el tema de la recerca, l'estat de la qüestió és un text relativament breu (no més d'una pàgina) en el que s'explica quins problemes planteja la situació actual de l'àmbit que treballem, quines solucions aportarà el nostre projecte i si algú en algun moment ha intentat fer el que estem fent nosaltres.

Nosaltres hem utilitzat com a criteri la pàgina web Recercat, una gran base de dades sobre els treballs de recerca publicats a Catalunya, i el resultat ha estat que ningú ha fet res molt semblant al nostre projecte, però sí que hem trobat uns quants treballs que ens poden ser útils a l'hora d'escriure els fonaments teòrics, que ja explicarem en el seu moment.




Com a última novetat, hem de dir que hem trobat un altre bombí a la deixalleria, idèntic al que estem fent servir ara. S'ha de veure quin profit en podem treure, però és una bona notícia.

dimecres, 10 de febrer del 2010

Dijous 4 de febrer

Tornem al taller, aquest cop ja per fer els últims talls al que serà el primer instrument que haurem creat amb el nostre mètode.

Inicialment ens trobàrem amb dificultats a l'hora de fer servir el tallador de plasma, no acabava de tallar del tot el metall, es parava a mig fer i la potència no era l'adequada. Hem parlat amb els professors responsables del taller i ha resultat ser un problema del broquet, que ja han canviat.

Doncs bé, vam fer tots els talls però ens vam trobar amb un problema que no havíem tingut fins al moment: alguns dels talls van sortir més llargs del previst. Això vol dir que no els podem afinar amb la Dremel, perquè la fem servir precisament per allargar-los. Hem decidit que hi aplicarem algun punt de soldadura per reduir la superfície de vibració.

La setmana que ve, la meitat del grup és a l'intercanvi amb l'institut de França i a més la classe ens coincideix amb l'excursió del dijous llarder, així que no ens hem posat feina inmediata, però hem de començar a posar-nos al dia amb el treball escrit.

Aquí us deixem un vídeo de mostra del so del bombí:



Hem estat fent pràctiques controlades amb el tallador per veure si en el futur podrem provar de fer els talls per nosaltres mateixos.

dimecres, 3 de febrer del 2010

Dissabte 30 de gener

Quedem a casa en Martí, aquest cop també amb l'Assane, amb el propòsit de polir el bombí esfèric i dibuixar-ne les 5 noves notes acordades (La, Do, Re, Mi, Fa) sota les ja existents (Mi, Sol, Si, Re, Do), arreglar els problemes als informes de pràctiques i intentar fabricar més baquetes per tocar l'instrument.
D'aquesta manera, començàrem polint el bombí esfèric amb la polidora i, per repartir-nos més la feina, també vam polir una part del bombí que encara no havíem fet servir, aquest cop amb una paleta ja que inicialment no ens funcionava amb la polidora.
Després, passàrem a corregir els errors de la pràctica 3, on s'explica el dia que vam fer 4 talls més al bombí amb el tallador de plasma.
Finalment, passàrem a fabricar les baquetes a partir d'un *vídeo on s'explica com fer-ho. Vam agafar dos pals xinesos cadascú (8 en total), hi enganxàrem una bola de fusta en un dels extrems, i passàrem a embolicar-la amb fil, cadascú amb un tipus de fil diferent. Val a dir que tinguérem alguns problemes, i ens ocupà bastanta estona la realització de les baquetes, però a la fi ens va sortir a tots més o menys bé.
Ara per ara, ens continua quedant pendent la mateixa feina, tot i que possiblement el primer que farem serà tallar els 5 talls dissenyats.
També hem pensat de provar el nostre projecte en altres materials, així com ajuntant paelles d'arròs, vols d'acer per amanides... És per això que ens hem proposat de fer una excursió a l'Ikea algun dia, a veure què trobem.

*Aquí el vídeo que vam mirar per aprendre a construir la baqueta, també en anglès.






divendres, 29 de gener del 2010

Dijous 28 de gener

Després de parlar una mica sobre els petits problemes que hi havia entre el grup, en Xevi ens va ensenyar quatre baquetes que havia fel ell mateix per tocar l'instrument. El so que produïa el bombí amb les baquetes era clar i potent. Per tant, ja que no sembla un objecte complicat de fabricar, tenim pensat construir noves baquetes el proper dissabte.
Un altre objectiu que tenim en ment, un cop tinguem totes les notes reproduïdes en el bombí, és utilitzar nous objectes per fer l'instrument i fer diverses proves per veure quina tindria millor sonoritat.
A continuació, vam plantejar-nos la feina que hauríem de fer el cap de setmana: polir el bombí, fabricar baquetes, corregir els errors de les pràctiques que hem fet fins ara, dissenyar la segona filera de notes en el bombí esfèric, pensar algun mètode per poder posar el bombí de manera que el so no quedi esmorteït i idear una plantilla per poder fer els talls de les llengüetes amb més precisió.

També vam fer públic el blog per tal que tothom pugui seguir el nostre projecte. I vam instal·lar un programa per poder saber el nombre de visitants que havien vist el nostre blog.

dijous, 21 de gener del 2010

Dijous 21 de gener

Després d'unes quantes setmanes de no haver anat a l'aula a fer la classe, se'ns ha fet veure que no estem treballant com cal, no ens coordinem i això és un aspecte que ha de cambiar si volem continuar amb aquest projecte.
A continuació, amb una eina que es diu *Dremel, hem fet un petit allargament al tall que suposadament era un Si, perquè acabés de sonar més com aquesta nota.
Seguidament, hem decidit quines notes afagiríem a la segona fila del bombí. Després de pensar quin mètode podíem seguir per triar les noves notes, hem intentat agrupar els talls o notes en acords. D'aquesta manera, hem afegit un Do, Re (una octava més baixa dels que ja hi tenim) un Mi (una octava més alta) i un Fa, La (aquests dos formant part d'una 2a octava). Així, el bombí quedarà d'aquesta manera:





















A partir d'ara, ens haurem d'agafar la feina més seriosament, i ens queda pendent:
1. Fer un pressupost del que ens pot costar el material que ens falta (baquetes per fer sonar millor, micròfon en el cas que amplifiquéssim el bombí, paelles com a material alternatiu en comptes del bombí...).
2. Construir un trípode perquè el bombí quedi elevat i no perdi la sonoritat, cosa que passa quan està en contacte amb el terra.
3. Pensar una guia perquè els talls amb el tallador de plasma resultin més suaus.
4. Afinar completament els 4 talls que queden pendents (Sol, Si, Re, Do).
5. Tornar a polir el bombí, dissenyar les 5 noves llengüetes i posteriorment tallar-les amb el tallador de plasma.

*Per més informació (en anglès) sobre aquesta eina: http://en.wikipedia.org/wiki/Dremel

Dijous 14 de Gener

Primera classe tornant de vacances. Aprofitant que ja estava tot a punt, hem anat al taller a fer la resta de talls al bombí. Hem pogut capturar imatges i vídeo de tot el procediment.

Cal tenir en compte que encara falta afinar els talls nous i tornar a rascar, perquè degut a l'exposició dels bombins a les pluges d'aquests dies s'han rovellat. Tot i això, i a oïda nua, es veu que els intervals que s'han establert entre les notes són els esperats. Això demostra que el mètode ideat funciona en bona mesura, encara que no es pugui comprovar del cert fins que no tinguem més models per comparar. En tot cas, els resultats són prou satisfactoris. Com que no volem desaprofitar un bombí que sona tant bé tallant-hi només cinc notes, hem decidit afegir-hi una segona filera, encara per concretar.

No hem pogut complir el termini esperat d'acabar el primer prototip abans de Nadal, i ens hem posat de deures decidir noves dates i calendaris. Intentarem utilitzar l'eina Google Calendar, que ja vam afegir al lateral del blog. A part d'això, ens hem de posar al dia pel que fa a posts setmanals, que hem descuidat durant les festes.

dimecres, 20 de gener del 2010

Dijous 17 de desembre

Aquell dijous no vam poder anar a la classe de recerca oberta amb en Xevi , així que vam anar a la classe de la Maria Gràcia a l'aula d'informàtica i allà vam intentar avançar feina que teníem pendent.
Vam treballar el full que ens parlava sobre el gong per treure'n l'informació que més ens interessava.
Finalment , vam intentar triar un nom per l'instrument, i de moment hem optat per el nom de "fonohand" però encara no està clar del tot.
No ens vam ficar feina per les vacances de Nadal ni ens vam ficar d'acord per quedar un dia per seguir avançant, així que el projecte va quedar una mica despenjat.