divendres, 29 de gener del 2010

Dijous 28 de gener

Després de parlar una mica sobre els petits problemes que hi havia entre el grup, en Xevi ens va ensenyar quatre baquetes que havia fel ell mateix per tocar l'instrument. El so que produïa el bombí amb les baquetes era clar i potent. Per tant, ja que no sembla un objecte complicat de fabricar, tenim pensat construir noves baquetes el proper dissabte.
Un altre objectiu que tenim en ment, un cop tinguem totes les notes reproduïdes en el bombí, és utilitzar nous objectes per fer l'instrument i fer diverses proves per veure quina tindria millor sonoritat.
A continuació, vam plantejar-nos la feina que hauríem de fer el cap de setmana: polir el bombí, fabricar baquetes, corregir els errors de les pràctiques que hem fet fins ara, dissenyar la segona filera de notes en el bombí esfèric, pensar algun mètode per poder posar el bombí de manera que el so no quedi esmorteït i idear una plantilla per poder fer els talls de les llengüetes amb més precisió.

També vam fer públic el blog per tal que tothom pugui seguir el nostre projecte. I vam instal·lar un programa per poder saber el nombre de visitants que havien vist el nostre blog.

dijous, 21 de gener del 2010

Dijous 21 de gener

Després d'unes quantes setmanes de no haver anat a l'aula a fer la classe, se'ns ha fet veure que no estem treballant com cal, no ens coordinem i això és un aspecte que ha de cambiar si volem continuar amb aquest projecte.
A continuació, amb una eina que es diu *Dremel, hem fet un petit allargament al tall que suposadament era un Si, perquè acabés de sonar més com aquesta nota.
Seguidament, hem decidit quines notes afagiríem a la segona fila del bombí. Després de pensar quin mètode podíem seguir per triar les noves notes, hem intentat agrupar els talls o notes en acords. D'aquesta manera, hem afegit un Do, Re (una octava més baixa dels que ja hi tenim) un Mi (una octava més alta) i un Fa, La (aquests dos formant part d'una 2a octava). Així, el bombí quedarà d'aquesta manera:





















A partir d'ara, ens haurem d'agafar la feina més seriosament, i ens queda pendent:
1. Fer un pressupost del que ens pot costar el material que ens falta (baquetes per fer sonar millor, micròfon en el cas que amplifiquéssim el bombí, paelles com a material alternatiu en comptes del bombí...).
2. Construir un trípode perquè el bombí quedi elevat i no perdi la sonoritat, cosa que passa quan està en contacte amb el terra.
3. Pensar una guia perquè els talls amb el tallador de plasma resultin més suaus.
4. Afinar completament els 4 talls que queden pendents (Sol, Si, Re, Do).
5. Tornar a polir el bombí, dissenyar les 5 noves llengüetes i posteriorment tallar-les amb el tallador de plasma.

*Per més informació (en anglès) sobre aquesta eina: http://en.wikipedia.org/wiki/Dremel

Dijous 14 de Gener

Primera classe tornant de vacances. Aprofitant que ja estava tot a punt, hem anat al taller a fer la resta de talls al bombí. Hem pogut capturar imatges i vídeo de tot el procediment.

Cal tenir en compte que encara falta afinar els talls nous i tornar a rascar, perquè degut a l'exposició dels bombins a les pluges d'aquests dies s'han rovellat. Tot i això, i a oïda nua, es veu que els intervals que s'han establert entre les notes són els esperats. Això demostra que el mètode ideat funciona en bona mesura, encara que no es pugui comprovar del cert fins que no tinguem més models per comparar. En tot cas, els resultats són prou satisfactoris. Com que no volem desaprofitar un bombí que sona tant bé tallant-hi només cinc notes, hem decidit afegir-hi una segona filera, encara per concretar.

No hem pogut complir el termini esperat d'acabar el primer prototip abans de Nadal, i ens hem posat de deures decidir noves dates i calendaris. Intentarem utilitzar l'eina Google Calendar, que ja vam afegir al lateral del blog. A part d'això, ens hem de posar al dia pel que fa a posts setmanals, que hem descuidat durant les festes.

dimecres, 20 de gener del 2010

Dijous 17 de desembre

Aquell dijous no vam poder anar a la classe de recerca oberta amb en Xevi , així que vam anar a la classe de la Maria Gràcia a l'aula d'informàtica i allà vam intentar avançar feina que teníem pendent.
Vam treballar el full que ens parlava sobre el gong per treure'n l'informació que més ens interessava.
Finalment , vam intentar triar un nom per l'instrument, i de moment hem optat per el nom de "fonohand" però encara no està clar del tot.
No ens vam ficar feina per les vacances de Nadal ni ens vam ficar d'acord per quedar un dia per seguir avançant, així que el projecte va quedar una mica despenjat.